Originální americký recept na čokoládové řezy dobyl srdce milovníků čokolády po celém světě. Existuje bezpočet variant na původní recept a my vám dnes představíme jednu z těch méně obvyklých, leč originálních. Jedná se o brownies upečené z cuketového těsta, podávané s mascarpone, smetanou a čerstvým ovocem.
Na neuvěřitelné cuketové brownies budete potřebovat:
-
Cuketa – 200 g
-
máslo – 100 g
-
hořká čokoláda – 90 g
-
cukr – 115 g
-
vajíčko – 2 ks
-
pohanková mouka – 40 g
-
rýžová mouka – 20 g
-
bramborový škrob – 15 g
-
kakaový prášek – 35 g
-
prášek do pečiva – 1 lžička
-
plnotučná smetana – 250 g
-
smetanový sýr mascarpone nebo Philadelphia – 250 g
-
moučkový cukr – 2 až 3 lžíce
-
čerstvé ovoce dle vlastní chuti
Během přípravy postupujte následovně:
Omyjte cuketu a osušte ji papírovou utěrkou. Odstraňte oba konce a zbytek nastrouhejte na jemném struhadle. Posypejte ji trochou cukru, promíchejte a přes cedník co nejlépe vytlačte přebytečnou vodu z cukety. Můžete ji také vložit do čisté bavlněné utěrky a společně s ní dužninu vyždímat. (Poté by vám mělo zbýt okolo 135 až 140 gramů suché cukety.)
Přes jemné sítko prosejte hladkou mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva do jedné velké a hluboké mísy. Všechny tři suché přísady důkladně promíchejte.
Hořkou čokoládu nalámejte na kousky, vložte ji do kovové misky a ve vodní lázni ji rozpusťte spolu s máslem. Promíchejte do jednolité konzistence, odstavte z kamen a nechte vychladnout.
Do velké mísy vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim cukr a obojí vyšlehejte elektrickým šlehačem, dokud nezískáte světlou a nadýchanou pěnu. Nepřestávejte směs šlehat na nejvyšší obrátky a tenkým proužkem k ní přilévejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
Když do těsta zapracujete veškerou tekutou čokoládu, snižte rychlost šlehače na minimum a přidávejte do mísy po malých částech vymačkanou cuketu a poté směs suchých přísad, tedy mouky, prášku do pečiva a kakaa.
Z přísad vytvořte husté a jednolité těsto. Přeneste ho do kulaté dortové formy (o průměru kolem 22 cm), jejíž dno jste vyložili pečicím papírem, a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 25 až 30 minut.
Vyšlehejte vychlazenou smetanu s moučkovým cukrem do tuhé pěny a jemně do ní vmíchejte vychlazený sýr mascarpone. Míchejte tak dlouho, dokud se ingredience nespojí. Touto směsí pak potřete povrch upečeného a vychlazeného dortu a povrch krému zasypejte svým oblíbeným sezónním ovocem.
Dobrou chuť.