Přišla vám do života alergie na mléko a tím pádem i na mléčné výrobky? Tak to jistě víte, o jak nepříjemnou záležitost se jedná. Intolerance mléka, konkrétně tedy laktózy, je způsobena imunitní reakcí organismu. Mezi hlavní projevy patří především plynatost, nepříjemný pocit nafouknutí anebo třeba přítomnost průjmu. V případě, že se k těmto projevům přidávají ještě další, například vyrážka anebo problémy s dýchacími cestami, nejedná se nejspíše o nesnášenlivost laktózy, ale o alergickou reakci na klasické kravské mléko. Ať už se jedná o kteroukoli z těchto dvou uvedených variant, mají ještě jednu věc společnou: problém při konzumaci sýrů. Co tedy dělat v případě, že máte chuť sýrů, anebo prostě jen pocit jejich pojídání při ochutnávání vína, rádi? Pojďme se společně podívat na pár nejznámějších alternativ.
Pokud nemáte odvahu, chuť anebo čas na to, zkoušet připravit si nějaký sýr sami doma, nezbývá vám nic jiného než vyrazit do obchodu. Největší množství takovýchto sýrů nesýrů naleznete v prodejnách zdravé výživy. Někdy už je ovšem i možné na ně narazit ve velkých obchodních řetězcích. Mezi nejčastěji používanou surovinu, ze které se tyto produkty vyrábějí patří kokosový olej. Jeho velkou výhodou je, že nezanechává typickou kokosovou chuť, ale nádherně se rozplývá na jazyku. Velkou výhodou je, že už se vyrábí v nespočtu variant, které od originálu nemají daleko chutí ani strukturou. Vybírat si tak můžete například z klasické goudy, čedaru, balkánského sýru, sýru, který je určený na pizzu anebo třeba z bylinkových produktů.
Trávíte-li rádi svůj volný čas v kuchyni, rozhodně neváhejte a pusťte se do tvoření s pomocí vlastní šikovnosti. Nejvíce používané jsou při výrobě oříšky, které tvoří hlavní základ. Vhodnou volbou jsou především kešu oříšky Nakliceno, které mají po namočení ve vodě a následném rozmixování ideální strukturu. I v tomto případě můžete přidáváním nejrůznějších surovin, dosáhnou velké spousty obměn. Opět se nabízí čedar, parmezán, který vznikne přidáním soli a lahůdkového droždí, anebo třeba česnekový sýr a alternativu lehké lučiny. Z lahodných mandlí lze vytvořit riccotu. Milovníci zajímavých chutí jistě ocení také mandlový sýr se šalvějí.
Jak vidíte, i bez mléka se dá pochutnat si na pořádném sýru. Takže na konec už nezbývá než popřát dobrý výběr a následně také dobrou chuť.